笑ったり、泣いたり、怒ったり、喜び、愛する。。そんな感謝の日々を綴ります。 Laughing, crying, angry, happy, love... Writing about the days I'm grateful for.
真冬の寒さを感じるこの頃。届く野菜もモチロン冬野菜。
最近は白菜も多く、何かいつもと違うレシピを考えなきゃ!!
Feeling more midwinter cold these days. Of course we have delivery of winter vegetables. Also, we have many Chinese cabbages so I should think about something different than the usual recipes.
わざわざ材料買いに行くのが面倒なMe・・ナマケモノスケナマ子
I didn't feel like going shopping because I was just lazy..... Lazy sweet lady...
そこで・・冷凍しておいた残りごはんと白菜で・・・ロール白菜がなんとなく出来てしまった。
So, then I could make 'Chinese cabbage rolls' with left-over rice.
材料 Ingredients
・白菜 Chinese cabbages
・残りもの玄米ごはん brown rice (cooked)
・好みの野菜(家にあったもの) any vegetables, such as:
人参 Carrots (dice cut 1cm)
干しシイタケ(キノコ類)Shiitake or mushrooms (dice cut 1cm)
ねぎ Spring onion Spring onion (chopped)
にんにく Garlic (chopped)
生姜 Ginger (chopped)
・トマトホール缶 (can of whole tomatoes)
・スパイス(塩、こしょう、ナツメグ、ローリエ、チリペッパー)お好みで
Spices (salt, peppers, nutmeg, bay-leaves, chili-pepper powder)
・野菜ブイヨン Vegetable soup stock
1・鍋にお湯をあ沸かし、1枚ずつ剥がした白菜に火を通す(3~4分)。 ザルあげて、あら熱をとる。
Boil water in a deep pan then put Chinese cabbage leaves for 3-4min. Take out of the deep pan and leave on a basket to let them cool down.
2・別のボールに5mm角に刻んだ野菜達と玄米ごはん、刻んだニンニク、生姜、塩コショウを混ぜる。
Mix the diced vegetables, brown rice, chopped garlic, chopped ginger, salt and peppers in another bowl.
3・1で茹でた白菜に、2の野菜とごはんを混ぜたものを適当にいれて、巻いていく。(今回はグリーンの葉先に2を置いて、両端を織り込んでから巻いていきました)
Put the fillings(2) appropriate amount on the boiled Chinese cabbage leaves(1) and roll them. (I put fillings(2) on the green part of the leaves (leaf apex side) at first then hold the side and roll.
4・たこ糸で巻いてみた。
wrap up with kitchen strings.
5・鍋にオリーブオイルを伸ばし、4をつめながら並べていく。トマトホール缶のトマトをくずしながら入れて(今回は2缶使用しました)。スパイス類を入れて30分程煮込んでいってできあがり。
Spread olive oil in a deep pot then line them in. Add crushed whole tomatoes. (This time I used 2 tins) Add spices and steam them over 30 minutes and done!.
パカ~ん ・・・と中はこんな感じ。
Voila~! Inside is like this!
ごはんから、トロミも出ていい感じ。うんまいよ。
The rice makes it nice and thick. It's yummy!
ラベル: vegetarian cooking