笑ったり、泣いたり、怒ったり、喜び、愛する。。そんな感謝の日々を綴ります。 Laughing, crying, angry, happy, love... Writing about the days I'm grateful for.
少しの間(約3週間か・・)旦那様の実家に里帰りするため昨日、今日は準備に追われています。
荷物の詰め込みよりも、まず考えるのが、食糧。
今回は特に3週間ということもあり、残していけません。
Yesterday and today, I have been busy for preparation to go back to my husband's hometown for a while (3 weeks). First of all, I have to consider about food more than packing.
Specially this time is for 3 weeks so I can't leave anything that will go bad.
そんな我が家には今、季節がら’柚子’をいただくことも多くあり、何個かの柚子があります。
さあて・・・柚子は好きなのだけど、さすがに一度に使いきれない。。。
These days, we have some 'Yuzu' (Japanese citron) that we got from some friends because it is in season. Well, we like Yuzu, but how can we finish up over the next few days?
そこで思いついたのが「アメリカに一緒に持っていこう!!!」
だって、柚子ってなさそうじゃん?
季節ものだし♪
栃木県は柚子も特産(茂木)だし♪
美味しいし♪
お土産にもいいんじゃない!?! Meったら・・さえてるじゃ~ん♪
もちろんそのままでは難しいので、’柚子はちみつ’を作って持っていきまっス。
Then I realize that I can take them to US with me?!♪
It can be an unusual thing? ♪
This is seasonal food!!♪
Also Yuzu is an indigenous product in this Tochigi prefecture♪
It is delicious!♪
It can be a souvenir! Ohhh!!am I clever!!?
Of course it is difficult to take them directly, so I'm going to make 'Honey-pickled Yuzu'
早速はちみつを買ってきました。
So, we went to buy honey.
はちみつ選び、結構大切です。。
以前柚子はちみつを作ろうとハチミツを買ったのですが、値段が安いのを何も考えずに買ってしまいました。味は・・・。ハチミツっていうより、なんか・・・砂糖混ざってない?!的味。良いとはいえませんでした。ラベル見たら中国産やアルゼンチンやら、他外国のものが混ぜてつくられているものでした。
I think the honey choice is you can't miss. Because I have bought cheap one without thought. So, the taste wasn't great. It was like sugary thing more than honey. And I checked label on the bottle says, it was make with mixed honey from some countries including China or Argentina.
なので今回は慎重です。美味しそうなアカシアハチミツを見つけました。
しかも栃木県産!!とってもクリアーな色で、味もばっちり。 いいお土産になりそうです☆
柚子を刻んでハチミツに漬けこむだけ。今回は身体を温めるのにも良さそうなので生姜も少し刻んで入れてみました。
So this time, we care about honey and then we found a nice one. It is acacia honey. Additionally, it is made in Tochigi(this prefecture)!!. Fine clear color, good taste, I am sure that it can be a nice gift. Chop yuzu then pickle in the honey. And this time, I add some chopped ginger to keep your body warm.
そんなでできた、柚子ハチミツ。金色です♪
ジャム代わりにパンにつけても、お湯を注いで柚子茶にしたり、サイコロ型に切った大根を漬けこんで、ハチミツ大根もオススメです。風邪に効くそうです。
After all, Yuzu honey is done! It is golden!! It is good to put on bread as jam, drink with hot water, pickles with diced radish. This is good for when you caught a cold.
できるだけ作りました。
喜んでくれるかなぁぁ~~☆割れないように荷物に詰め込みます。。
I made as much as I could.
I hope they like this. Let's put it in the luggage!!
ラベル: vegetarian cooking