2011/03/05

★Orange peel オレンジピール

先日、お友達から無農薬の夏みかんをたくさんいただきました。
The other day, I got some organic oranges from my friends.

でも夏ミカンって、皮が厚くてな~~んかもったいない。。 ということでオレンジピールをつくることに。。
皮の表面を剥って・・・ここは旦那さまもお手伝い。あらら、苦みのある表面の黄色い部分だけ削って白い部分は残して・・って言ったのに。。まっ、手伝ってくれるだけアリガト☆か。
This kind of orange has a thick skin so I decided to make orange peel.
First of all, my husband could help to shave skins off. Good boy! Oops, I asked him to shred only the yellow part of surface because it is bitter so white part should be left on. Anyway, thanks for helping.

適当な大きさに切ります。鍋にお湯をわかして茹でる作業を3回繰り返す。
最後の1回は火を止めてそのまま一晩置いておきました。  翌日少しの水と、ミカンの8割くらいの砂糖を入れて、煮詰まるまでゆっくりじっくり火をいれて待つ。1時間程。その後は乾燥させて出来上がり。 普通はグラニュー糖を使うようなのですが、我が家にあるのは、きび糖。 そのためか、若干色も茶色っぽい? 砂糖が少なかったのか仕上がりがやわらかくなってしまったようなので、チョコレートでコーティングしてごまかしてみました。オレンジピールチョコレート。
Cut the skins (white part) to any size. Put them in a pot and boil with water, repeat this 3 times. After the 3rd time, I left them in water for 1 night. Next day, add sugar (80% of weight of skins) and a little bit of water then steam with low heat until simmering down. Wait until the water has gone, about 1 hour. Then, leave to dry and done. Usually people use white sugar but I only have mais brown sugar, so it makes a darker color? Also, I think they are a little bit softer because there wasn't enough sugar? Finally, I decided to make up by coating chocolate. Orange peel chocolate.でも2,3日置いたままにしておいたら、オレンジも良い硬さになりましたよ☆
見た目はいまいちでしたが、まぁ、第1回めということで。。。(笑) 味はミカンのビターな味もほんのり残り、ミカンの香りと、美味しかったですよ。
さ~て、最初に削った皮は数日干してカラカラにしました。紅茶にブレンド?お風呂?使い道を考えるのも楽しいです。
After leaving for 2 or 3 days, it has become nice and hard. Doesn't look great but it is OK for first try! haha. Taste is good to have a little bit bitter and orange flavor. So now, how shall I use the surface skins which were shredded first. I dried them outside for a few days. It might go into blend tea or put in the bath? It is fun to think of ideas!

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