2011/05/11

今日は大豆のお料理載せてみます。
Today, I'll post 2 soy bean recipes.

先日味噌作りの際に、大目に大豆を煮ておきました。(一晩水に浸した豆を、指で軽くつぶせるくらいに煮る)。こちらは、大豆、青大豆、黒大豆を混ぜています。
When I made miso paste the other day, I put extra soy beans to boil together. (soak soy beans in water overnight and boil until get soft as able to be mushed by fingers easily). These are mixed with green and black soy beans.

一つは、大豆のから揚げ(和風ナゲット?)食べたらナゲット風
居酒屋料理で以前は ’から揚げ’が好きだった私には嬉しいレシピ。 揚げ油も少しの量でできちゃいます。2,3個でもお腹にたまる感じで、量的にも大満足。でもついつい手が伸びちゃう。。
Recipe one. Deep fried soy bean cake (Like a Japanese nugget)
I'm glad to find this recipe because I used to like having chicken nuggets at a restaurant bar. Also, you don't need to use a lot of oil for deep frying. You might have enough for even 2 or 3, but I keep eating them without thinking.
材料 Ingredients
・フォークでつぶした大豆 500g (すこし粒を残す感じで)
 Boiled soy beans mushed with fork 500g (leave small pieces of the beans)
・小麦粉 (つなぎに使うだけなので、大さじ3位)
Flower (use for patting) 3 tbsp
・パン粉 (つなぎ。無くても良い 大さじ2位)
Breadcrumbs (not necessary but good if you have, 2 tbls )
・豆腐 半丁
Tofu (half of a block :200g?)
・生姜・にんにく すりおろしたもの 適量
 Grind ginger and garlic as much you like
・しょうゆ 味付け用  Soy sauce 1and half of tbsp
・片栗粉 少量 Starch
・揚げ油 Oil (for deep fry)

作り方 Recipe
1・ 片栗粉、揚げ油以外の材料を混ぜる  Mix the ingredients other than the starch and deep frying oil.
2・ 適当な大きさに丸め (ナゲット型にすると、揚げ油も少量で済みます)、表面に片栗粉を薄くたたい ておく。
Make appropriate-sized balls or nuggets. (I recommend to shape like nuggets for saving the oil amount.) Then lightly coat each nugget with starch.
3・ フライパンに1~2cmの油を入れて、低~中温でひっくり返しながら揚げて出来上がり。(醤油で焦げやすいので気をつけて)
Heat at 1 or 2 cm depth of oil in a frying pan and cook turning them to brown all sides in low or mid-temperature oil. (the soy sauce burns easily so be careful not to cook at high heat)

相変わらずの手抜き料理ですが、ウッフン♪Me天才?な味。
Simple and lazy cooking as usual but... taste is....am I a genius?!!

2つめは大豆マヨネーズ 
Second recipe is Soy mayonnaise
大豆農家さんのレシピに載っていたのを少しだけアレンジ
I rearranged a recipe I got from a soy farmer.

材料 Ingredients  
・煮た大豆 Boiled soy beans 1/2cup
・サラダ油 Salad oil 250cc
・酢 Vinegar 150cc
・ハチミツまたはキビ糖 Honey or brown sugar 大さじ2 tbsp 
・塩 Salt 大さじ1/2 tbsp
・マスタード (私は粒を使用) Mustard 大さじ1 tbsp

1・ミキサーで十~分ミキシングして出来上がり。Mix weeeeeell in a mixer. That's it!

野菜スティックに、また、大豆のナゲットにもつけても美味しかったです。 
好みで酢の量を調節するといいですね。我が家は少しだけ酢を多めにしています。
Dip with vegetable sticks or it is good with soy nuggets. Yummy and healthy!!
You can adjust the amount of vinegar and make your own taste!! Our favorite is to put a little bit more.  

残った大豆は潰しておいて、冷凍保存。 あとでスープにも使えそう。
I keep mushed soy beans in the freezer. It is useful for other recipes, too. (soup, etc...)

大豆さまさま
Thank you soy!!   

0 Comments:

Post a Comment