2011/01/27

昨日の夜はSHINBIのシェアクラス。美味しいレシピを皆でシェアしましょうというクラスで、昨夜はMeがナビゲータをさせていただきました。
今回紹介させてもらったのは、我が家の定番ベジタリアンタコス。私は家でのホームパーティーや、持ちよりパーティーにも持って行ったり、BBQにも持っていっちゃいます。シツコイ? 
Last night, I had Share recipe class at SHINBI studio, which was a class to share favorite recipes with other students and I was the navigator last night. This time I introduced Vegetarian Tacos recipe which is a staple dish in our house. Also I use for our home party or bring to potluck parties or BBQs. Is it too much? Haha.

今回はタコスのお肉の代わりに豆腐を使った作り方を紹介。 スパイスはタコミックスというすでに調合されたスパイスも参考に紹介しましたが、クラスではスパイスを混ぜて作りましたよ。
This taco uses tofu instead of meat. You can find taco-mix powder (already mixed spices) in the store so I introduce them for reference but this time, we made from mixing each spices.
あとは’刻む’&’混ぜる’だけの簡単です。
Just 'Chop'&'Mix', easy recipe.

Taco タコス:
もめん豆腐 1丁 Tofu(hard tofu)
たまねぎ Onion  1個
人参 他好みの野菜等 適当 Carrots (vegetables anything you like) as you like.
シーズニング:パプリカ・チリパウダー・クミン・ナツメグ・コリアンダー・塩 胡椒 大さじ1~2 (又は市販のシーズニングミックスを使ってもOK)
Seasoning: paprika, chili-powder, cumin, nutmeg, cilantro, salt, pepper. Table spoon. 1~2 or you can find taco-mix powder in store.

油をひいたフライパンに豆腐をそぼろ状に炒め、刻んだ野菜を入れ、シーズニングを入れて20分程炒め水気が無くなったら出来上がり。
Stir fry the tofu and oil in a frying-pan, add chopped vegetables and seasoning then fry for 20min. When the liquid is gone, it's ready.

Salsa sauceサルサ:
トマト Tomato
たまねぎOnion
セロリ Celery
ホットソース(タバスコ等)Hot sauce (Tabasco, etc.)
コリアンダー Cilantro
レモン汁 Lemon juice
塩 Salt
トマトは1cm角、他の野菜は細かく刻み、ホットソース、刻んだコリアンダー、レモン汁、塩で混ぜて出来上がり。
Mix, 1cm dice cut tomato, chopped vegetables, hot sauce, chopped cilantro, lemon juice, salt. that's it!

Guacamole ワッカモーレ:
アボガド Avocado
レモン汁 Lemon juice
塩 Salt
たまねぎ Onion
オリーブオイル Olive oil  
好みでトマト、コリアンダー Tomato, cilantro
皮を剥いたアボガドを潰し、レモン汁、塩、刻んだ玉ねぎ、オリーブオイル、好みで刻んだトマトやコリアンダーと混ぜる。
Mix, mashed avocado, lemon juice, salt, chopped onion, olive oil, chopped tomato, cilantro (as you like).

Tortilla トルティーヤ (市販でもOK or commercially available tortilla ):
強力粉またはトウモロコシ粉 flour or cornflour 200g 
塩 ひとつまみ pinch of salt
オリーブオイル 大さじ1 Olive oil 1 tablespoon
ぬるま湯 大さじ7 warm water 7table spoon
ぬるま湯に塩とオリーブオイルを混ぜ、粉をいれてこねる。30分以上ねかせたら、10cm位の円形に伸ばして、油をひかないフライパンで両面を焼いていく。
Put salt and olive oil in the warm water then add flour and mix them. Leave over 30min. Roll out dough to form a 10cm circle and bake on both sides until lightly colored.

今回参加していただいた皆さんは、レシピを増やしたい方や、ベジ料理に興味ある方など。楽しくわいわい作らせていただきました。
途中で「あれっ・・・・辛っっ・・・すぎ?」というハプニングにも、優しい皆さん「大丈夫!美味しいですよ」と。。涙ぐましいお言葉をいただき。
The participants joined to learn a new recipe, interested in vegetarian recipes and more. We had a good time together. During the class, I thought 'Is it too spicy?!?', they said 'This is alright! and good'... it was sweet words and touching scene for me...haha

そんなこんなで初めてのお料理先生、無事?終了。緊張しましたが楽しかった!
参加の皆さんと一緒の写真を取り損ねてしまいましたが、味見に駆けつけてくれたSHINBIマネージャーのマイちゃんと。
So I finished my first cooking teaching class safely?. I was a little tensed but enjoyed a lot!!! I missed chances to take pictures with participants, but took with Mai (SHINBI manager) she tried the taco, too.

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