2010/04/20

今日は久々レシピの紹介を・・
Today, I will post about another recipe from my short absence.

家を数日間空ける時に、冷蔵庫の中身をどうするか・・困った経験ありませんか?
Do you have an experience concerning the contents of your fridge when you leave your house for a few days?

もちろん我が家も・・・ 菜食中心の食事にしていると、生野菜もたくさん冷蔵庫にストックしておくので、こりゃまたどうしよう・・ということになります。そこで、こんなにときに作るのが、カレー!! 
For us also, specially we stock many fresh vegetables in the fridge since we have a vegetable diet in the house. I always feel like "What should I do!!" about that. In such times, I always make curry!! This is always useful to use up vegetables in the fridge.

今回は季節ものの美味しいほうれん草等も頂けたりしていたので冷蔵庫にもたくさんありました。 贅沢に使えるぅぅ~~! 嬉しいです☆ほうれん草カレー
This time, we have a lot of seasonable tasty spinach in the fridge which I got from a friend.I'm glad that I can use a large amount without concern for how much I have to keep! The spinach curry!!

我が家のカレーは市販のルーは使わない(動物性のものが入っている)ので、カレー粉から作ります。カレー粉から・・というと”難しいんじゃない?!”と言われることも多いのですが、私が作るものですから、簡単・手抜き感覚でできちゃいます。材料はその季節、その日に冷蔵庫にあるものでOK。(なので冬は大根なども使う時があります。美味しいですよ~)そのため、カレーの味も毎回違いますし、いろいろな作り方があります。(*゜▽゜)b☆
Usually, I don't use instant curry block [roux] (because most curry blocks in Japan has animal products) so I use curry powder. Sometimes my friends say that it's difficult to make curry from curry powder, but I like easy cooking and lazy cooking so that mean it isn't so difficult.
Ingredients I use are seasonable and finds from the fridge, so you don't have to rush into a supermarket. That is why my curry always has a different taste and different way to cook.

今回は、ごぼう(これまたカレーに合う!)、にんじん、キノコ、ほうれん草。
あと常時ストックしておく、にんにく、生姜、トマトホール缶。
This time, ingredients:
Burdock root, carrots, mushrooms, spinach, garlic, ginger, tin of whole tomatoes (usually stocked in my kitchen) and spices.

1・鍋にオイルを熱したら、クミンシード弱火で炒めて香りを出して、次に他カレーのスパイスになりそうなスパイス(チリペッパーやターメリック、コリアンダーカルダモンなど)と刻んだにんにく、生姜をいれてさらに香りを引き出す。
Heat the oil in a saucepan and put cumin seeds in row, cook until it is aromatic then add other spices (chili-pepper, turmeric, coriander, cardamon, etc anything for curry) , minced garlic and ginger.

2・次に根菜類(ごぼう、にんじん)を加えて炒めたら、きのこをいれてトマトホールを加えて、水気が足りないようであれば水を少々加えてもいいですね。
Next, put cut roots( burdock roots, carrots) continue to heat then add mushrooms and tomato whole thin. You can add some water if you want,too.

3・ローリエに両側から切り込みをを入れて鍋に投入するのもお忘れなく。
美味しそうになるまで煮込めるのを待って(笑:あくまで好みなので)
Do not forget to add bay leaf. Steam until it looks good.

4・刻んでおいたほうれん草を投入して5分ほど続けて煮込みます。
Put coarsely-chopped spinach and stems for 5 min.

5・塩で味付け、ガラムマサラを好みで加えて(カレー粉売り場でみつけられまース)、我が家は最後にシナモンを入れるのが仕上げ。 玄米ライスととっても合います。
Put the salt and pepper for seasoning and add garam masala (You might find on a spice corner at a supermarket) and cinnamon last. It goes well with brown rice.

もちろん翌日に食べるのがいいのですが、この日は出発前なので、当日中に平らげました。余ったら冷凍して、帰宅して疲れて食事作る気もおこらない時にチンして食べることもできますが、あっというまに無くなりました。
These are recommended to eat the next day but in this time, we had to leave next day so, we finished eating on that day. If you have same left, you can freeze in tupperwear and have it when you came back, if you were tired and don't feel like cooking.

他、野菜で漬物にできるものはピクルスにしておいたりして、帰ってきてからショボクレテかわいそうな状態になっていないように、冷蔵庫の中もキレイにして出掛けられました。
Other vegetable are used for preparation of pickles so we don't find any miserable vegetable in the fridge when we came back.

ほうれん草達よ、ありがとう!
Thank you!! Yummy spinacheees!! ヾ(*´∀`*)ノ゛

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