2010/10/16

★Ash-e Joe スーぺ ジョー

先日好評をいただいたペルシャパーティー
チャコにイラン料理のスーペジョー(スープ)レシピを教えてもらいました。
実はこれ、以前彼女の家に遊びに行った時に、美味しくて何杯お替りしたかわかりません・・・。
とっても簡単なので試してみてね☆ 食べるスープ感覚です!
'Persian party was good and we had favorite comment the other day.
I got an Iranian ( Ash-e Joe) soup recipe from my friend Chako.
Actually, when I had this in her house for the first time, I asked her to refill many times since it was very delicious!!
Recipe is simple, so you should try!! It is like a soup you can eat.

押し麦のスープ(スーぺジョー)だいたい 6-8人分
Rolled barley soup (Ash-e Joe) for 6-8 people

A・
・チキンスープもしくはビーフスープ (1200ccの水に固形スープ2)(ここでは私はベジタリアン用スープストックを使います)
Chicken or beef soup stock (1200cc)
-I use vegetarian soup stock-
 ・乾燥押し麦 1カップ 
  Rolled barley 1cup
 ・ニンジン1個(みじん切り) 
Carrot 1 (chopped)
 ・玉ねぎ1個(みじん切り)
Onion 1 (chopped)
 ・グリーンピース(お好みで彩で青いものなら何でもOK)
Green peas or greens (to provide added color)
 ・パセリ又はセロリの葉(お好みで彩)
Parsley or Celery leaves (to provide added color)
 ・塩コショウ 
Salt and Pepper
 ・トマトジュース 500cc 
Tomato juice 500cc
 ・レモン汁
Lemon juice

1 ・
Aを大きい鍋で煮る。(大麦はくたっとなるまで、水を足しながら2時間ほど)
Put A in to big soup pan and steam them.(simmering the mixture over low heat about for 2hours with continue adding water).

2・
トマトジュースを上記の分量に対しだいたい500cc位を加た後、お好みでグリンピースやパセリのみじん切りを加え、塩コショウで味を調える。 食べる直前に お好みでレモンを加えて召し上がれ♪
Add about 500cc tomato juice then add green pears and parsley as you like. To taste with salt and pepper.
Add lemon juice just before eating it.
Enjoy the soup!!

ペルシャといえば・・先日の展示会で気に入っていたキリム2枚。来年も楽しみに。。
Oh, speaking of Persia...
These are my favorite kilims in the exhibition last week.





これはソフレといって、遊牧民が食事の際に敷いて使う食卓布のキリム
This is call 'Sofreh', used to eat on, the family would seat around the Sofreh Kilim.

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