2010/05/24

★Green Sauce グリーンソース

最近のはまりもの その2
(リビング・フード(ローフード)/加熱せず、酵素をそのままにした、生きている食べ物)
What I like recently 2
(Living food (Raw food), uncooked, unprocessed food)
ここでは付け合わせにパンや茹でたポテトを使用しているので100%のリビング・フードではありませんが、少しでも食卓に取り入れたくて、チャレンジしています。
Here I use bread and boiled potatoes, so it is not 100% raw food, but I just want to try to take raw food as much as I can freely for our table.

青菜(ほうれん草、青梗菜、小松菜 etc)が美味しい時期になり、我が家にもべジファームなかやさんから美味しい有機無農薬の青菜が沢山届いています。 茹でたり、ソテーしたりが多いので、これをなんとか生(ローフード)の食べ方ができないものかと。。
そこで見つけたのが、グリーンソース。
か・な・りの頻度で作っています。(先日はお弁当にもパスタと絡めるように入れていっちゃいました)
こちら、似たような作り方で2種あります。
Now, greens are in season (spinach, qing-geng-cai, lettuce, raddish leaves, etc.)
We have lots of greens in our house now. Boil or stir-fry...so I was wondering how I can eat them with 'living food'. Then I found "Green sauce recipe".
We like them very much now. (The other day also I took in a lunch box with pasta!)
I have 2 recipes here.

A:野菜のディップや、クラッカーやトーストにのせて・・
You can enjoy as a dipping sauce for vegetable sticks or put on bread.

・青菜類(2~3束) 今回は冷蔵庫にあった青梗菜など
(リビングフード・レシピブックではセロリやパセリ等を使用していました)
Qing-geng-cai or any greens 2 or 3 bunches or whatever you found in your refrigerator
(In the living food recipe book which I have suggested using celery and parsley.)

・生カシューナッツ (一晩水につけておいたもの)
Raw cashew nuts - 1 and 1/2 cups (soak in water for 1 night)
・レモン 半分
Lemon half cut
・ゴマペースト 又はタヒニ
Sesame paste or Tahini  
・醤油 少々
Soy sauce
・たまねぎ 半コ~1コ
Onion half - 1
・にんじん
Carrots half or 1
・塩 (好みで味噌にしてもよいと思います)
Salt (or soybean paste)
・クコの実 ドライを水に戻したもの(あればでOK・・リビング・フードではゴジベリーといって、栄養価も高くよく使用されています)
Dried Wolfberry (If you have any) Reconstituted by soaking in water
(Rawfooditerian eat and call Goge berry as highly nutritious foods)

これを、にんじんとクコの実をぬいて、ミキサーにかけるだけ。最後にもう一度にんじんとクコの実をいれて再度ミキサーで。にんじんとクコの実をチョットダケ粗めにしておくと、色合いが残ってキレイです。
Put all ingredients in a blender except carrot and wolf-berries. Then, add carrots and wolf-berries for last 10 seconds because I think it is good to maintain the color rough-grained for having the right look.

野菜やパンにのせて。 
Put on toast.
2つめのグリーンソース Here is another green sauce recipe.

B:ベジタリアン用クックブックでよくみかける、春菊のジェノベーゼの応用編
Sometimes you can find a recipe for green pesto in a vegetarian cookbook.

・青菜 2~3束(なんでも) 
通常茹でるのですが、ここではあえて茹でずに使用
 Qing-geng-cai or any greens  2 or 3 bunches or whatever you found in your refrigerator. Usually in a vegetarian book says boiled greens but I used fresh this time)

・レモン汁 半コ分
Lemon half
・ピーナッツ 適量 (乾燥したものでもOK。もちろん生のナッツでも)
Peanuts (as many as you want) (Raw or roasted)
・オリーブオイル 適量
Olive oil (as you want)

これらをミキサーにいれるだけ。簡単でしょ?!
Put in a blender, that's it!! So easy!!

茹でたパスタや、じゃがいもにからめてもGood.
(あえる時に好みで塩を加えて)
Dress with pasta or potato!
(Add salt when you mix them)
BUONAPPETITO!

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