2010/07/27

★Summer dishes 夏ごはん

日本の各地で猛暑が続いていますね。夏が大好きな私でもヘタヘタになりそうです。反対に日は照っても、カラッとした涼しい夏を過ごせるコロラド育ちの彼は、日本の夏は堪えるようです。なんといっても湿度には慣れないのですね。。
やはり食欲が減ってしまうのも心配です。
そこで・・ 彼の好きなものをなるべく使って食欲を戻してもらうように、あの手コノ手。。
Japan has been extremely hot this summer. I've also been bothered by the temperature even though I like summer. My husband grew up in Colorado where they have strong sun but it is dry and cool during summer. It seems like he gets a little bit hurt by the Japanese high humidity summer. I am a little bit worried because he has little appetite.
Now, I have to try to get him to get back his appetite.

まず、もともと寿司好きなので、ベジ海苔巻き(ナムルとそぼろをいれて)
He likes sushi, so I made veggie rice rolls (Korean style)
A: 好みの野菜でナムル Make Namul with vegetables
 ・きゅうり Cucumber
 ・人参 Carrots
あればもやしなどの好みの千切り野菜(さっと茹でてもいいですね)に軽く塩と、ごま油、おろしにんにく 、すりごまで和えておきます。
Any of your favorite vegetables (boiled or raw). Put and mix with a little bit of salt and sesame oil, grated garlic, and grated sesame on each julienne vegetables.

B :高野豆腐使ってそぼろをつくる Make farcemeat (veggie).
 ・高野豆腐 freeze-dried bean curd
   
 高野豆腐を水に戻して、細かく刻む。フライパンにごま油と高野豆腐、おろしにんにく、、水、酒、みりん、醤油で味付けして、そぼろを作ります。ピリ辛が好みであれば豆板醤も使って。水分が飛んだら、仕上げに片栗粉を水で溶いて、まわしかけて出来上がり。
Put freeze-dried bean curd back in water again and chop it up. Put sesame oil in a frying pan and stir fry the bean curd, add rice liquor (3 table spoons, a little bit sugar) or mirin, 3 table spoons of soy-sauce. If you like spicy, you can add hot pepper powder or paste, too. Simmer until water evaporates, then mix starch with water and mix together in the pan.

C: 他に一緒に巻く具材  Other ingredients for roll.
 レタス、大葉、A野菜ナムル、Bのそぼろ、ごはんを入れて海苔巻いていきます

 ナムルのさっぱり野菜のゴマ風味とそぼろが食欲をそそり、ご飯と野菜を簡単に沢山いただけます。
C Lettuce, macrophyll(if you have), A-namul, B-farcemeat (veggie), rice. Roll them with seaweed paper.
Fresh vegetables with sesame flavor and seasoned farcemeat (veggie) will work on your appetite.


また、納豆好き・・でもあつあつご飯の気分でない時 暑い日のランチ
He likes nattou very much, but doesn't feel like eating hot rice for lunch on a hot day.
冷やしうどんに納豆をのせて
Put nattou on cold white wheat noodles (Udon).
好みの野菜を刻んだら、冷やしうどんに納豆トッピングで。。
Chop your favorite vegetables and put on udon and nattou as a topping.

今回は、This time, I put...
きゅうり cucumber
大葉 macrophyll
みょうが myoga
すりごま sesame
わかめ seaweed
焼き茄子 fried eggplant
納豆 nattou
トマト tomato

簡単で、さっぱりいただけます。 
It is easy and refreshing.

これで食欲を増してくれたかしら・・・
なんて優しいワイフなんざましょ。ルンルン♪
I hope he gets his appetite back...
I am such a sweet wife!! Aren't I?♪

さっ、お仕事頑張ってきて~☆フフフ
Now, keep up the good work darling!!

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