2010/03/14

春(初夏?)を感じる一品を試しに作ってみました。
まっ、簡単に言うと青菜が沢山あったので試してみたのですが・・
I tried one dish that gives the feeling of spring(or early summer)
:;。+゚+。━(*´U`*)━。+.。゚:;。+
Well, I just tried it because we had a lot of left in the refrigerator.

「青菜の寒天よせ」
”Leafy greens jelly"
(Jelly is made using Japanese vegetable gelatin= agar)
料理本によると、えのきやとろろ昆布もいれるのですが、そこはあくまで冷蔵庫にあるものを使うのがMeの基本。替わりにシイタケと青のりを入れてみましたよ。
It should be used with some kind of mushrooms and a kind of seaweed in the cookbook, but in my way I want use something from what I have in my refrigerator now. so I used shiitake mushrooms and aonori seaweed this time.

1・青菜をさっと塩茹で。Boil green leaves with pinch of salt lightly.
2・だし汁とシイタケを沸騰させたら、醤油と塩で吸い物風に味付けして寒天を入れて溶かす。
Boil Shiitake with seaweed soup stock then put a little soy-sauce and salt - it actually makes soup. Then put vegetable gelatin and melt it.
3・広めの入れ物を水でぬらして、青菜を並べて、私の場合、全体に青のりを振りかけておく。
Prepare a lightly wet flat pan and put boiled green leaves and sprinkle the aonori.
4・2を流しいれて、荒熱をとって冷蔵庫で固める。Put the gelatin melted soup in the pan and place the jelly in the refrigerator until it sets.
5・すりおろした生姜をのせていただく。。Put ground ginger on top before serving.

もちろんMeが作ったので美味しいですよ(笑) (ノ∀≦*)ノ゛ ホントカ!?(笑)
見た目涼しげなので、夏のおもてなしの一品にしたいですね。お皿も冷やして、冷たくして出したいですね。さっぱり感と、上品な味が良い感じにハーモニックしてまする。

夏までに他のバージョンも考えておこうかな。梅とか入れたり・・
Of course!!! it is delicious because I made it! Haha, hopefully...
Looks refreshing so it will be good at summer parties as an appetizer. Also it is good to cool the plate and eat it cold. Good harmonics with a refreshing genteel taste.
I might try some other recipes for this! It may be good with soured plums...

詳しいレシピをご希望の方はお知らせくださいな。
If need more detailed recipe, let me know☆

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